Saptamana Mondiala a Imunizarii (24 – 30 Aprilie 2020)
- 27-apr.-2020
Saptamana Mondiala a Imunizarii – marcata in fiecare an in ultima saptamana a lunii aprilie (24-30 aprilie) – are ca scop promovarea utilizarii vaccinurilor la scara larga, pentru a proteja populatia de toate varstele impotriva bolilor transmisibile. Imunizarea este recunoscuta unanim de specialisti ca fiind una dintre cele mai de succes si mai eficiente interventii de sanatate publica, la scara mondiala.
In prezent, vaccinurile previn aproximativ 30 de boli infectioase si, datorita lor, cel putin intre 2 si 3 milioane de vieti omenesti sunt salvate anual, la nivel global. Tema din acest an lansata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) pentru Saptamana Mondiala a Imunizarii este #VaccinesWork for All, iar mesajul central se concentreaza pe modul in care vaccinurile – si persoanele care contribuie la descoperirea lor, le produc, le livreaza sau le administreaza – sunt eroi care lupta sa protejeze sanatatea oamenilor de pretutindeni.
In acest context, Ministerul Sanatatii reitereaza sustinerea pentru continuarea neintrerupta a activitatii de vaccinare de rutina a populatiei.
„In plina pandemie realizam cat de important este sa existe vaccinuri pentru boli infectioase si sa le folosim in timp util pentru prevenirea imbolnavirilor cu risc vital. Desi in aceasta perioada ne focusam actiunile in lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim constienti ca exista inca alte boli transmisibile care pot afecta starea de sanatate a populatiei, in special a copiilor, neprotejati impotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Sa nu uitam ca avem inca in evolutie o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei in care s-au inregistrat aproximativ 20 000 de imbolnaviri si 64 de decese. Nu trebuie sa lasam garda jos, vaccinarea de rutina trebuie sa continue in aceasta perioada deoarece avem obligatia sa prevenim imbolnavirile de orice fel, mai mult ca oricind,”, a declarat Nelu Tataru, Ministrul Sanatatii.
“In contextul actual, mai mult ca niciodata este important ca imunizarea populatiei prin vaccinare sa fie recunoscuta ca o prioritate de sanatate publica. Este necesar ca populatia la risc si copiii sa fie protejati de afectiuni pentru care exista vaccinuri, astfel incat sa reducem presiunea asupra sistemului de sanatate si riscurile asociate COVID-19. De asemenea, acum realizam cat de important este sa avem vaccinuri disponibile pentru boli infectioase si sa le folosim la potentialul lor maxim. Descoperirea vaccinului atat de asteptat in aceste zile, va contribui semnificativ la sustinerea eforturilor extraordinare ale cadrelor medicale de a ne proteja impotriva virusului SARS CoV-2”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.