Consiliul Concurentei a declansat o ancheta sectoriala pe piata de retail farmaceutic din Romania, cu scopul de a identifica elementele care pot limita accesul pacientilor la medicamentele eliberate prin farmacii.
Astfel, vor fi analizate atat relatiile de aprovizionare la nivel de farmacii si circuitul medicamentelor de la punerea pe piata pana la consumator, cat si legislatia relevanta din domeniu pentru a se identifica reglementarile care pot afecta concurenta pe piata.
De asemenea, se va analiza in detaliu disponibilitatea medicamentelor pentru pacienti si vor fi identificate metode de imbunatatire a acesteia.
„Sectorul farmaceutic este foarte important, iar activitatea din ultimii ani dovedeste acest lucru: am sanctionat cinci companii farmaceutice si asociatia reprezentativa, pentru ca s-au coordonat pentru limitarea pietei cu imunoglobuline, am declansat o investigatie pe piata ecografelor, efectuand inspectii inopinate in Romania, Italia si Germania si investigam un posibil abuz in comercializarea medicamentelor anticoagulante orale. In plus, am facut o serie de recomandari asupra proiectelor de acte normative si am colaborat foarte bine cu institutiile din domeniu: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului din Romania, cu care, de altfel, vom colabora in continuare pentru imbunatatirea accesului pacientilor romani la medicamente”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, potrivit unui comunicat de presa.
Potrivit sursei citate, pe parcursul desfasurarii analizei pietei de retail farmaceutic din Romania, autoritatea de concurenta poate solicita informatii si documente tuturor actorilor implicati, companii sau autoritati.
In urma analizei, Consiliul Concurentei poate propune recomandari, respectiv masuri in vederea remedierii, atenuarii si prevenirii oricaror efecte negative asupra concurentei si, implicit, asupra consumatorilor, iar in cazul in care descopera incalcari ale legii, initiaza procedurile necesare pentru a le sanctiona.
“In acest context, Consiliul Concurentei doreste sa colaboreze atat cu institutiile publice, cat si cu companii, care pot trimite orice informatii relevante. Autoritatea de Concurenta a derulat mai multe analize privind piata farmaceutica in urma carora a facut o serie de recomandari care au fost preluate de Ministerul Sanatatii in legislatia din domeniu.
Astfel, pacientii platesc sume mai mici pentru anumite medicamente in urma recomandarii emise de scadere a preturilor medicamentelor inovative al caror brevet a expirat la acelasi nivel cu preturile genericelor. De asemenea, la propunerea Consiliului Concurentei, s-a introdus obligatia de a asigura stocuri de medicamente atat producatorilor, cat si distribuitorilor, iar farmaciile au obligatia de a transmite distribuitorilor comenzi justificate si de a le onora catre pacienti in termen de 24/48 ore. In plus, la propunerea Autoritatii de Concurenta a fost eliminat criteriul geografic care impiedica deschiderea de noi farmacii, fapt care a condus la imbunatatirea accesibilitatii pacientilor la servicii farmaceutice.”, mai transmite institutia.
Recent, Autoritatea de Concurenta a facut o serie de recomandari astfel incat clientii sa poata face diferenta mai usor intre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala (OTC – Over The Counter) si suplimentele alimentare.
De asemenea, Consiliul Concurentei a sanctionat cu 71 milioane euro cinci companii (Baxalta Gmbh, Elvetia, CSL Behring Gmbh, Germania, Biotest AG, Germania, Kedrion Spa, Italia, Octapharma AG, Elvetia) furnizoare de imunoglobuline si alte medicamente derivate din plasma umana, precum si asociatia reprezentativa a sectorului producatorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia) pentru limitarea si, chiar, intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobuline.
“In luna mai, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata echipamentelor medicale de tipul ecografelor, avand indicii privind existenta unei intelegeri pentru a limita comercializarea echipamentelor de ultrasonografie (ecografe) marca Esaote pe teritoriul Romaniei. De asemenea, Autoritatea de Concurenta are in derulare o investigatie privind un posibil abuz al companiei Boehringer Ingelheim RCV Gmbh&CO KG pentru blocarea concurentilor pe piata romaneasca a comercializarii medicamentelor anticoagulante orale si a celor destinate tratamentului bronhopenumopatiei cronice obstructive. In ceea ce priveste tranzactiile din domeniul farmaceutic, Consiliul Concurentei a impus unele conditii in situatiile in care a avut ingrijorari privind efectele asupra pietei. De exemplu, Grupul Penta/Dr. Max a trebuit sa cesioneze 18 farmacii Arta din Bucuresti si Timisoara pentru a prelua A&D Pharma Holdings.”, mai precizeaza Consiliul Concurentei.
Etichete: consiliul concurentei, piata farmaceutica, pret medicamente