Insuficienta hepatica acuta in cazul unui tratament pentru atrofie musculara spinala
- 24-feb.-2023
De comun acord cu Agentia Europeana pentru Medicamente si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania, compania Novartis informeaza profesionistii din domeniul sanatatii cu privire la urmatoarele:
Rezumat
• Au fost raportate cazuri cu evolutie fatala de insuficienta hepatica acuta la pacientii tratati cu onasemnogen abeparvovec.
• Functia hepatica trebuie monitorizata inaintea administrarii tratamentului si in mod regulat, timp de minimum 3 luni de la perfuzare.
• Se va efectua o evaluare prompta a pacientilor care prezinta inrautatirea testelor functiei hepatice si/sau semne sau simptome ale unei boli acute.
• Daca pacientii nu raspund adecvat la corticosteroizi, se va consulta un medic gastroenterolog pediatru si se va avea in vedere ajustarea schemei de tratament cu corticosteroizi.
• Doza de corticosteroizi nu trebuie redusa treptat inainte de ameliorarea functiei hepatice (examen clinic normal, bilirubina totala si valori ale ALT si AST sub 2 × limita superioara a normalului).
• Vor fi informate persoanele care acorda ingrijiri pacientilor cu privire la riscul sever de afectare hepatica si necesitatea monitorizarii periodice a functiei hepatice.
Contextul acestei probleme de siguranta
Zolgensma (onasemnogen abeparvovec) este indicat pentru tratamentul atrofiei musculare spinale (AMS). Expunerea cumulata generala este de aproximativ 3000 pacienti pana in prezent. Hepatotoxicitatea raportata cu onasemnogen abeparvovec se manifesta deseori ca functie hepatica anormala, cum ar fi valori crescute ale aminotransferazelor (AST, ALT). Totusi, au fost raportate afectare hepatica acuta severa sau insuficienta hepatica acuta, inclusiv cu rezultat fatal.
Mecanismul subiacent este, in mod probabil, asociat cu un raspuns imun innascut si/sau adaptativ la vector. Prin urmare, se recomanda o schema profilactica de tratament cu corticosteroizi si monitorizarea functiei hepatice la momentul initial si in mod regulat, timp de minimum 3 luni de la perfuzarea onasemnogen abeparvovec.
Aceasta include monitorizare saptamanala in prima luna de tratament si pe intreaga perioada de reducere treptata a dozei de corticosteroizi, urmata de intervale de doua saptamani timp de inca o luna si la alte intervale, daca este indicat din punct de vedere clinic. Pacientii care prezinta semne sau simptome care sugereaza disfunctia hepatica trebuie evaluati imediat pentru detectarea afectarii hepatice.
In cazul in care pacientii nu raspund adecvat la corticosteroizi, se va consulta un gastroenterolog pediatru sau un hepatolog. Se va lua in considerare ajustarea schemei de tratament cu corticosteroizi, inclusiv o durata mai lunga si/sau o doza crescuta, sau o reducere treptata mai graduala pentru a gestiona hepatotoxicitatea.
Recent, au fost raportate doua cazuri fatale de insuficienta hepatica acuta la pacientii cu AMS tratati cu onasemnogen abeparvovec, la varsta de 4, si respectiv de 28 de luni.
Caracteristicile clinice comune ale acestor doua cazuri sunt sumarizate mai jos:
• Manifestarea initiala a afectarii hepatice a fost cresterea asimptomatica a valorii aminotransferazelor hepatice in primele 1-2 saptamani dupa perfuzarea onasemnogen abeparvovec, care a fost tratata cu o doza crescuta de prednisolon.
• Prezentarea clinica a hepatotoxicitatii a inclus varsaturi, slabiciune si o a doua crestere a valorilor aminotransferazelor hepatice. Acest lucru a fost observat dupa 5 pana la 6 saptamani dupa perfuzarea onasemnogen abeparvovec si dupa aproximativ 1-2 saptamani dupa initierea reducerii treptate a dozei de prednisolon.
• Au urmat deteriorarea rapida a functiei hepatice si progresia la encefalopatie hepatica si insuficienta multi-organ.
Decesul a survenit la 6-7 saptamani dupa perfuzia cu onasemnogen abeparvovec, in timpul perioadei de reducere treptata a dozei de corticosteroizi. Informatiile privind onasemnogen abeparvovec sunt in curs de actualizare pentru a reflecta informatiile de mai sus.
Apel la raportarea reactiilor adverse
Zolgensma este supus unei monitorizari suplimentare pentru a permite identificarea rapida a noilor informatii privind siguranta. Profesionistii din domeniul sanatatii sunt rugati sa raporteze orice reactie adversa suspectata cat mai curand posibil.
Etichete: onasemnogen abeparvovec, atrofie musculara spinala