Fabrica de medicamente din Romania implicata intr-o retea internationala de droguri
- 16-mart.-2023
Inspectorii Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDMR) au controlat o fabrica de medicamente de langa Bucuresti unde ‘se desfasurau activitati neautorizate’. Autoritatile au suspendat autorizatia de fabricatie a producatorului respectiv.
Presedintele agentiei, Razvan Prisada, a declarat ca, in urma suspendarii autorizatiei de fabricatie se cauta alternative pentru a nu exista probleme in aprovizionarea cu medicamentele produse de acest operator economic si pentru care nu exista produse similare in piata.
“S-au constatat fabricarea si comercializarea de medicamente fara autorizatie de punere pe piata printr-un proces de fabricatie care nu era validat. E vorba de comercializarea unor serii dintr-un produs care nu avea autorizatie de punere pe piata nici in Romania si nici in alte state membre ale UE. (…) Interesul principal a fost pentru pseudoefedrina. (…) Pentru efedrina de 50 mg exista autorizatie de punere pe piata de mai bine de 15 ani, doar ca acel produs nu a ajuns pe piata din Romania, si un al doilea produs – un compus care contine si pseudoefedrina. (…) Controlul a fost efectuat in urma semnalelor primite de la institutiile de ancheta abilitate. Daca ne referim la activitatea de inspectie farmaceutica, ANMDMR face controale inopinate atat pe unitatile de productie, cat si pe cele distributie si in farmacii”, a declarat Razvan Prisada, potrivit Agerpres.
El a explicat ca, potrivit organelor de ancheta, pseudoefedrina si efedrina au fost utilizate in alte tari ale Uniunii Europene pentru producerea metamfetaminei.
Totodata, Prisada a mentionat ca ANMDMR a verificat daca prin suspendarea autorizatiei de fabricatiei a producatorului respectiv nu este afectata piata de medicamente din Romania si doar pentru vitamina C fiole nu exista alte alternative terapeutice.
“Medicamentele acelui producator care sunt deja in farmacii nu vor fi retrase. (…) Am identificat cateva produse care au echivalent, dar nu au un produs similar in piata, pe aceeasi substanta si concentratie. Vom identifica cu colegii din productie care ar fi alternativele pentru a nu exista probleme in aprovizionarea cu produse generate de aceasta decizie de suspendare a autorizatiei de fabricatiei a producatorului respectiv”, a mai explicat seful ANMDMR.
Etichete: fabrica de medicamente, ANMDMR, vitamina C fiole