Barometrul de Sanatate Publica: Doua treimi dintre romani (67%) aleg medicamente inovatoare
- 28-iun.-2023
Romanii considera sanatatea prioritara (41,5%), insa doar 27% afirma ca isi pot aminti masuri in domeniu propuse de Guvernele din ultimii ani, releva Barometrul de Sanatate Publica, lansat la Biblioteca Academiei Romane.
Mai mult de jumatate dintre romani (55,6%) spun ca au incredere in vaccinuri in general, 44% au putina si foarte putina incredere, principala sursa de informatii in domeniu ramanand medicul de familie (72,2%), relateaza Agerpres.
Cabinetul medicului de familie este cea mai apreciata locatie pentru o eventuala vaccinare (73,5%), aproximativ 45% dintre subiectii cercetarii considerand ca nu ar fi bine sa se poata imuniza in farmacie.
Doua treimi dintre romani (67%) aleg medicamente inovatoare, varianta conservatoare (merg si medicamentele vechi) plus cea centrata pe cost (important e sa avem medicamente ieftine) si cea sceptica (neincrederea in medicamente noi) adunand impreuna o treime din optiunile publicului (32%).
Totodata, sondajul evidentiaza ca notorietatea principalelor tipuri de vaccinuri este mult mai mare decat in 2020, vaccinul (anti)gripal fiind de departe cel mai cunoscut dintre cele uzuale.
Intrebati de unde se informeaza privind medicamente sau boli, peste 70% dintre romani au indicat ca sursa medicul de familie sau specialist. Intre 25 si 30% se informeaza (si) din diferite surse de pe internet – siteuri generaliste, siteuri oficiale, forumuri, retele sociale.
Potrivit sursei citate, cea mai mare problema a sistemului medical romanesc, la mare distanta de altele, este, potrivit cercetarii, personalul medical insuficient (indicata de 32,5% intr-o lista cu opt probleme posibile).
In continuare, romanii nu agreeaza participarea la studii clinice, sondajul evidentiind o usoara crestere a disponibilitatii, fata de anii trecuti. O treime dintre romani (33,1%), fata de 28,7% in 2021, afirma ca ar participa la un studiu clinic.
Barometrul analizeaza perceptiile romanilor referitoare la: pozitionarea sanatatii ca domeniu de interes, raportarea publicului la politicile privind sanatatea, vaccinarea, telemedicina, sursele de informatii, spitalele private vs spitalele publice, accesul la medicamente inovatoare, studii clinice, increderea in asigurarile de sanatate.
Sondajul, de tip multistratificat, probabilistic, a fost realizat telefonic, de LARICS, la comanda ARPIM, in perioada 9 – 23 iunie, pe un esantion de 1.000 de persoane, in Bucuresti si in toate judetele Romaniei pe baza unui chestionar telefonic, mai scrie Agerpres.
Sondajul este reprezentativ pentru populatia Romaniei neinstitutionalizata, cu varsta de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de plus/minus 3,1%, la un grad de incredere de 95%.
Etichete: barometru sanatate, sanatate romani, medicamente inovatoare