Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a subliniat importanta Fondului pentru inovatie in vederea asigurarii unui mai bun acces la medicamente inovative.
“Cunoastem foarte bine ca multi pacienti in Romania au primit medicatia specifica antivirala in perioada de studii clinice, mai ales la Matei Bals, dar si in alte parti, si s-au vindecat. Lucrul acesta sigur ca e important, dar nu e suficient. Noi acum incercam sa promovam acest fond pentru inovatie, care poate sa constituie o posibilitate de introducere a unor medicamente mai rapida, pentru ca intr-adevar, cel putin pana in anul 2021, duratele de asteptare pentru multe medicamente erau in jur de aproape de trei in Romania, ceea ce intr-adevar este foarte mult. Si cred ca Fondul de inovatie – sper sa existe si bani ca sa finantam acest fond pentru inovatie si, bineinteles, criterii de includere a moleculelor care ar putea sa fie date pacientilor inainte de rambursarea pe cale obisnuita a acestor medicamente – cred ca este o solutie buna. Am avut intalniri si cu industria pe aceasta tema. Cred ca exista o suficient de mare deschidere ca sa putem sa punem in functiune un astfel de mecanism, care nu ar fi un mecanism unic – exista si in alte tari – si ar putea sa beneficieze si pacientii cu hepatite virale, atunci cand apar molecule care sunt mult mai eficiente in tratarea bolii”, a declarat ministrul Sanatatii, in cadrul unei conferinte organizate de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, potrivit Agerpres.
Totodata, demnitarul a precizat ca din acest an va fi posibila decontarea vaccinurilor pentru pacientii cu boli cronice.
Etichete: fondul pentru inovatie, medicamente inovative, rafila