Diana Paun a afirmat ca accesul pacientilor la medicamente ramane o provocare in Romania, desi aproape doua treimi din totalul cheltuielilor directe – formale sunt destinate produselor farmaceutice.
“Politica medicamentului in Romania trebuie sa asigure in primul rand sustenabilitatea aprovizionarii cu medicamente. (…) De asemenea, trebuie sa avem in vedere accesul pacientilor la terapii inovative. Trebuie promovata in aceeasi masura utilizarea cu discernamant a medicamentelor in conditii de siguranta, pentru ca vorbim despre siguranta pacientului pentru limitarea in primul rand a aparitiei reactiilor adverse si a rezistentei microbiene despre care se vorbeste atat de mult. O a doua idee este ca tara noastra se pozitioneaza din pacate pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste timpul de asteptare al pacientilor pentru medicamente de ultima generatie. (…) Este studiul Patients W.A.I.T. Indicator 2021 potrivit caruia intr-adevar timpul de la aprobarea de punere pe piata data de Agentia Europeana a medicamentului si pana la accesul unui medicament pe piata romaneasca in sistem de compensare este de 30 de luni”, a precizat consilierul prezidential Diana Paun, potrivit Agerpres.
Totodata, ea a mai precizat ca finantarea serviciilor medicale si a medicamentelor ar trebui regandita si trebuie reformat tot ce tine de partea de rambursare a medicamentelor.
Etichete: acces medicamente, accesul pacientilor la medicamente, aprovizionare medicamente, diana paun