APMGR: Peste 3.000 de medicamente generice au iesit de pe piata din Romania in ultimii ani
- 09-mart.-2023
Producatori de Medicamente Generice din Romania solicita Guvernului Romaniei implementarea de urgenta a unor masuri care sa asigure accesul pacientilor romani la sanatate si care sa protejeze bugetul CNAS.
“Pacientii din Romania platesc in ultimii ani din ce in ce mai mult pentru medicamente din cauza politicilor de pret si de taxare stabilite de Guvern, la care se adauga cresterea accelerata a costurilor de productie, generata de pandemie si de razboiul din Ucraina. Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) trage un semnal de alarma ca peste 3.000 de medicamente generice au disparut de pe piata, ceea ce creeaza un paradox – pacientii au la dispozitie medicamente inovative (cu un pret mai mare), dar nu au acces la medicamente generice (cu pana la 80% mai ieftine)”, transmite Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).
APMGR solicita implementarea de urgenta a unor masuri care sa asigure accesul pacientilor romani la sanatate si care sa protejeze bugetul CNAS, printre care ajustarea preturilor cu rata inflatiei, cel putin pentru medicamentele de pana in 50 lei, si alinierea taxei clawback la 15% pentru medicamentele generice.
Potrivit sursei citate, una dintre probleme o reprezinta cresterile de pret la nivel global ale tuturor componentelor care intra in productia de medicamente (energie, transport, materii prime si ambalaje). Desi aceste cresteri sunt intre 20% si 300% fata de anul 2021, pretul medicamentelor nu poate fi crescut, deoarece este reglementat de catre Ministerul Sanatatii.
“Pe langa inflatie si limitarea preturilor la medicamente, exista insa si o problema a taxei clawback. Medicamentele generice de import compensate 100% si cu preturi pana la 50 de lei platesc o taxa clawback de peste 28%, desi Legea 53/2020 prevede 20%. Diferenta este data de faptul ca taxa se calculeaza la pretul de raft, pret care include adaosurile comerciale si costurile cu distributia”, mai spun producatorii de medicamente generice.
Astfel, potrivit sursei citate, inflatia si taxa clawback mai mare decat prevede legea afecteaza in special medicamentele generice, peste 3.000 dintre acestea iesind de pe piata in ultimii ani.
Conform APMGR, pe masura ce medicamentele generice cu pret mic, cele mai impovarate de taxare in acest moment, ies de pe piata din Romania, CNAS ajunge sa cheltuie tot mai mult din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, deoarece va compensa medicamente mai scumpe.
“In momentul in care pacientii nu gasesc medicamentele ieftine, cu siguranta vor renunta la tratament. Iar daca vorbim de boli cronice, e grav, pentru ca viata pacientilor e in pericol. Iar pe termen lung, cheltuielile statului cresc exponential. Vorbim mereu ca avem sau ne dorim sa avem un sistem de sanatate centrat pe pacient, dar, de fapt, Guvernul are primordial in vedere cheltuielile pe termen scurt”, a afirma si presedintele COPAC, Radu Ganescu.
Tot potrivit producatorilor de medicamente generice, ‘Romania are de patru ori mai putine medicamente generice decat Polonia, de doua ori mai putine decat Cehia si de sase ori mai putine decat Germania.
Etichete: medicamente generice, medicamente romania, APMGR