Cat timp trebuie sa astepte pacientii din Romania pentru medicamentele de ultima generatie
- 12-mai-2023
Federatia Europeana a Industriilor si Asociatiilor Farmaceutice (EFPIA) a publicat la finalul lunii aprilie 2023 o serie de rapoarte care prezinta cea mai clara imagine de pana acum cu privire la disponibilitatea noilor medicamente in toata Europa.
Rapoartele ofera informatii detaliate despre intarzierile si barierele in calea accesului la ingrijire medicala, cauzele fundamentale si propune recomandari pragmatice pentru a pune capat inegalitatilor.
Astfel, potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), tara noastra se situeaza pe ultimele locuri in clasamentul european atat in ceea ce priveste rata de disponibilitate a medicamentelor, cat si in ceea ce priveste timpul de acces al pacientilor la tratamente de ultima generatie.
Indicatorul EFPIA 2022 Patient WAIT urmareste disponibilitatea noilor medicamente si durata de timp necesara pacientilor pentru a avea acces la ele in 37 de tari din Europa. Cifrele arata ca, in medie, un nou medicament ajunge cel mai repede la pacientii din Germania in 128 de zile, in comparatie cu 918 zile in Romania si 1351 zile in Malta, iar media europeana este de 517 zile.
“In Europa, rata medie de disponibilitate a medicamentelor in toate ariile terapeutice a scazut la 47% – cu 2 puncte procentuale mai putin fata de cifrele de anul trecut. Disparitatile persista intre Europa de Nord si de Vest, comparativ cu Europa de Sud si de Est – cu o variatie medie a disponibilitatii de 80%.”, precizeaza ARPIM.
Potrivit sursei citate, datele au fost prezentate in contextul publicarii in 26 aprilie 2023 a proiectului de modificare a legislatiei farmaceutice a UE.
“Revizuirea legislatiei farmaceutice reprezinta o oportunitate unica pentru Europa si pentru pacientii europeni, inclusiv pentru cei din Romania. Din pacate, solutiile propuse pentru a imbunatati accesul pacientilor la medicamente, in varianta publicata in 26 aprilie, nu tin cont de realitatile din sistemele de sanatate europene care sunt foarte eterogene si exista mari riscuri ca efectul sa fie contrar celui urmarit de Comisia Europeana.”, mai transmite sursa citata.
Datele cu privire la Romania:
• din 168 de medicamente inovatoare care au primit autorizatie centralizata de punere pe piata in perioada 2018-2021, in Romania erau disponibile la 5 ianuarie 2023 doar 51 de medicamente, adica o rata de disponibilitate de 30%.
• timpul de la aprobarea centralizata de punere pe piata pana la disponibilitatea in Romania este de 918 zile, adica peste 2 ani si jumatate, in timp ce nemtii au acces la medicamente de ultima generatie in 128 de zile, italienii in 436, maghiarii in 549, iar bulgarii in 705 zile. Timpul de acces a crescut in comparatie cu datele similare ale studiului WAIT 2021, care indica un timp de asteptare de 899 de zile pentru pacientii romani.
• in cazul medicamentelor oncologice, doar 14 din 46 care au primit autorizatie de punere pe piata in aceasta perioada au fost puse la dispozitia pacientilor romani si doar jumatate din acestea in regim de disponibilitate completa. Timpul de acces este chiar mai mare in cazul medicamentelor oncologice, ajungand la 991 de zile pentru pacientii romani.
• pentru medicamentele orfane rata de disponibilitate a fost de 34% (21 din 61), iar timpul de acces de 909 zile.
“Cele mai multe cauze ale intarzierilor de acces tin de procesul de aprobare de pret, rambursare, actualizare de protocoale terapeutice, deci sunt dincolo de responsabilitatile companiilor farmaceutice. Solutiile propuse de noi tin de o mai buna predictibilitate a procesului de actualizare a listei medicamentelor rambursate, respectiv o actualizare regulata, care sa aiba loc de 3-4 ori pe an, cu includerea tuturor medicamentelor care au primit aprobarea ANMDMR in acest sens”, a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv ARPIM.
Potrivit Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, ceea ce este foarte clar din seria de rapoarte publicate este ca avem o diferenta de pana la zece ori in timpul de acces la inovatie si o diferenta de 80% in disponibilitatea medicamentelor noi in Europa, o situatie inacceptabila care trebuie corectata.
Etichete: medicamnete de ultima generatie, arpim