Declaratie EMA si ECDC privind actualizarea vaccinurilor anti-COVID-19
- 16-iun.-2023
Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (ECDC) si Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) au emis o declaratie comuna cu privire la vaccinurile adaptate impotriva COVID-19 si recomandarile pentru utilizarea acestora in viitoarele campanii de vaccinare din toamna anului 2023.
“Vaccinurile autorizate in prezent continua sa fie eficiente in prevenirea spitalizarii, a bolilor severe si a decesului din cauza COVID-19. Cu toate acestea, protectia impotriva virusului scade in timp pe masura ce apar noi variante SARS-CoV-2. In conformitate cu rezultatele recentelor reuniuni (recent meetings of international regulators) ale autoritatilor internationale de reglementare si Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMSWorld Health Organization -WHO)), Grupul operativ de urgenta al EMA recomanda actualizarea vaccinurilor pentru a viza tulpinile XBB (un subgrup de Omicron), care au devenit dominante in Europa si in alte parti ale lumii.”, se precizeaza in declaratia comuna.
Potrivit sursei citate, EMA si ECDC observa, de asemenea, ca vaccinurile monovalente (vaccinurile care vizeaza doar o tulpina, cum ar fi XBB.1.5) sunt o alegere rezonabila pentru a oferi protectie impotriva tulpinilor dominante si emergente actuale.
Revizuirea propusa
DAPP din UE trebuie sa discute revizuirea informatiilor despre medicament pentru vaccinuri cu Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA, pentru a reflecta abordarea simplificata propusa, dupa cum urmeaza:
• Pentru persoanele cu varsta peste 5 ani, cand vaccinarea este recomandata conform ghidurilor nationale, este indicata o singura doza de vaccin nou adaptat.
• Pentru copiii sub 5 ani, fara antecedente de vaccinare sau infectie anterioara cu SARS-CoV-2, este indicata o vaccinare primara compusa din 2 sau 3 doze in functie de vaccinul specific nou adaptat care urmeaza sa fie administrat. Se asteapta ca utilizarea la copii si adolescenti sa respecte ghidurile nationale.
“Persoanele cu sistem imunitar slabit pot avea nevoie de doze suplimentare in conformitate cu recomandarile nationale. Pentru revaccinari, trebuie respectat un interval minim de 3 luni, totusi un interval minim de 4 luni intre doze poate fi luat in considerare in lumina dovezilor care arata un nivel ridicat de protectie impotriva bolilor severe pentru cel putin 4 luni dupa vaccinare.1 Deciziile finale cu privire la formularea informatiilor despre medicament vor fi luate de CHMP dupa evaluarea datelor relevante.”, mai scrie in comunicatul celor doua institutii europene.
Grupuri recomandate care vor fi vizate de campaniile de vaccinare in 2023
ECDC si EMA recomanda ca viitoarele campanii de vaccinare inainte de urmatorul sezon rece sa acorde prioritate persoanelor care sunt mai expuse riscului de a avea boli severe. Acestea includ persoane cu varsta de 60 de ani si peste, persoane cu sistem imunitar slabit si afectiuni subiacente care confera un risc mai mare de COVID-19 sever, indiferent de varsta si persoane insarcinate. Vaccinarea lucratorilor din domeniul sanatatii ar trebui, de asemenea, luata in considerare din cauza expunerii probabil crescute la noile valuri de SARS-CoV-2 si a rolului lor cheie in functionarea sistemelor de sanatate.
Factori de luat in considerare in campaniile de vaccinare de toamna
“Vaccinarea la timp, inainte de o potentiala crestere a cazurilor de COVID-19 in toamna si iarna 2023 este esentiala pentru protejarea oamenilor de COVID-19 sever si a sistemelor de sanatate de a fi coplesite.”, mai precizeaza ECDC si EMA.
Autoritatile nationale din UE iau decizii finale cu privire la lansarea vaccinurilor, inclusiv la revaccinari si tipul de vaccinuri recomandate, luand in considerare factori precum situatia epidemiologica, impactul COVID-19 in diferite grupuri de populatie si aparitia de noi variante. ECDC si EMA vor continua sa evalueze indeaproape eficacitatea vaccinurilor emergente si datele epidemiologice si isi vor actualiza recomandarile in consecinta.
Etichete: vaccinurile anti-Covid, revizuire vaccinuri anti-Covid, EMA, ECDC