EMA: Masuri suplimentare pentru abordarea deficitului critic de medicamente in UE
- 01-nov.-2023
Agentia Europeana a Medicamentelor (EMA) a publicat detaliile mecanismului de solidaritate nou creat, dezvoltat de Grupul de coordonare a deficitului de medicamente (MSSG) al EMA (mssg-solidarity-mechanism_en). Acest mecanism voluntar permite statelor membre sa se sprijine reciproc in fata unui deficit critic de medicamente.
Potrivit EMA, mecanismul de solidaritate, care se bazeaza pe o schema informala in timpul COVID-19, va permite oricarui stat membru care se confrunta cu o lipsa critica care a fost trimisa la MSSG pentru coordonare la nivel european sa solicite asistenta de la alte state membre pentru obtinerea de stocuri de medicamente. Acest mecanism poate fi utilizat numai in conditii foarte limitate si a fost dezvoltat ca ultima solutie pentru statele membre, dupa ce acestea au epuizat toate celelalte posibilitati.
Mecanismul de solidaritate completeaza o serie de actiuni pe care MSSG le poate intreprinde pentru a aborda deficitele critice din UE. Acestea au fost, de asemenea, publicate astazi ca parte a Setului de instrumente MSSG privind recomandarile pentru combaterea lipsei de medicamente (mssg-toolkit-recommendations-tackling-shortages-medicinal-products_en).
Setul de instrumente include recomandari pentru monitorizarea cererii si ofertei, o abordare care a fost utilizata pentru a aborda deficitul critic de antibiotice, pe scara larga, in sezonul de toamna si iarna din 2022/2023. Setul de instrumente ofera, de asemenea, indrumari privind interactiunile cu detinatorii de autorizatii de punere pe piata si producatorii pentru a creste si redistribuirea stocurilor existente si punerea in aplicare a flexibilitatilor de reglementare, cum ar fi furnizarea exceptionala a anumitor medicamente care ar putea sa nu fie autorizate intr-un anumit stat membru al UE, sau scutiri totale sau partiale de la anumite cerinte de etichetare si ambalare pentru medicamente, mai transmote Agentia Europeana a Medicamentelor.
Cele doua documente publicate la fnalul lunii octombrie fac parte dintr-un set clar de actiuni anuntate de Comisia Europeana pentru a proteja Europa impotriva lipsei de medicamente in viitor.
MSSG a fost infiintat in temeiul Regulamentului (UE) 2022/123, care consolideaza rolul Agentiei in pregatirea si gestionarea crizelor privind medicamente si dispozitive medicale pentru a monitoriza deficitul si pentru a asigura un raspuns solid la evenimente majore sau urgente de sanatate publica si pentru a coordona actiuni urgente privind furnizarea de medicamente in UE. Regulamentul formalizeaza si consolideaza structurile administrative pe care EMA le-a pus in aplicare pentru a asigura o actiune rapida si coordonata in timpul pandemiei de COVID-19.
Etichete: deficit medicamente, EMA, MSSG