MS: Guvernul a semnat astazi contractul pentru finantarea celui de-al treilea Spital Regional de Urgenta
- 30-apr.-2020
Ministerul Sanatatii a anuntat azi, printr-un comunicat de presa, ca a fost semnat contractul de finantare din fonduri europene a Spitalului Regional de Urgenta Craiova.
”In doar cateva luni, am reusit sa deblocam cel mai amplu proiect din domeniul sanatatii, cu finantare europeana: construirea spitalelor regionale. Contractul semnat astazi este cel mai important pas pentru realizarea Spitalului Regional de la Craiova, proiect care se lasa asteptat de mai bine de opt ani. Unul dintre obiectivele acestui Guvern este consolidarea si modernizarea infrastructurii spitalicesti din tara, folosind fondurile puse la dispozitie de Comisia Europeana. Am inceput cu cele trei Spitale Regionale, dar investitiile masive in spitale vor continua, mai ales ca, din exercitiul financiar urmator, vom avea pentru prima data un Program Operational de Sanatate cu o alocare de 4,5 miliarde de euro”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.
Spitalul Regional de Urgenta Craiova va fi construit in Craiova – Ghercesti, iar durata de implementare a proiectului este de 104 luni. Spitalul Regional de Urgenta Craiova va cuprinde un complex de constructii cu 7 nivele, pe o suprafata totala construita de aproximativ 165. 296 metri patrati. Spitalul va fi dotat cu heliport si cu 1 195 locuri de parcare.
”De acum, ne dorim ca toti pasii birocratici sa fie parcursi rapid, astfel incat sa inceapa constructia efectiva a unitatilor spitalicesti. Vorbim despre niste investitii majore, indelung asteptate de cetateni, cadre medicale, dar mai ales de pacientii din Romania. Vedem cu totii, in contextul pandemiei COVID-19, ce nevoie vitala de investitii avem in sistemul sanitar. Imi iau angajamentul ca tot ceea ce tine de ministerul pe care-l conduc sa parcurga pasii legali, rapid, pentru a vedea toate spitalele regionale functionale, cat mai repede”, a declarat ministrul Ion Stefan.
Spitalul Regional de Urgenta Craiova va avea un numar total de 807 paturi, 19 sali de operatie şi va fi construit in jurul unui concept organizational de specialitati medicale grupate in 7 centre, printre care si un centru de tratament pentru cancer destinat pacientilor din regiunea sud-vest, cu toate dotarile necesare, dar si un centru combinat pentru mama si copil, cu 100 de paturi pentru adulti si copii, intr-o cladire cu intrare separata.
“La fel ca la Cluj si Iasi, Spitalul Regional de Urgenta Craiova va furniza servicii integrate de inalta calitate, sigure, multidisciplinare pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei din regiune. Va fi dotat cu echipamente si aparatura de cea mai inalta performanta pentru servicii de calitate de prevenire, de diagnostic si terapeutice. Urmeaza transmiterea in vederea aprobarii de catre Comisia Europeana, proiectul Iasului fiind deja aprobat din data de 17 martie”, a declarat ministrul sanatatii, Nelu Tataru.
Anuntul de participare pentru achizitia de servicii de proiectare pentru elaborarea proiectului tehnic necesar executiei lucrarilor aferente proiectului ”Construirea Spitalului Regional de Urgenta Craiova” si pentru servicii de asistenta tehnica a fost publicat astazi in sistemul electronic de licitatii.
Valoarea totala a investitiei este de 2,85 miliarde de lei.