Peste 10.000 de romani au fost evaluati de catre farmacisti privind riscul de diabet zaharat

  • 05-iul.-2024
Peste 10.000 de romani au fost evaluati de catre farmacisti privind riscul de diabet zaharat

Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR) si Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) au derulat un proiect pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 sustinut de Forumul Roman de Diabet.

“Lansat cu scopul de a contribui la preventia si depistarea precoce a acestei afectiuni, proiectul pilot a urmarit identificarea persoanelor aflate la risc de diabet zaharat tip 2 pe baza unui chestionar de evaluare, precum si derularea de actiuni de informare in ceea ce priveste preventia acestei afectiuni. Astfel, prin intermediul farmaciilor care s-au alaturat demersului in mod voluntar, 10.066 de persoane au fost evaluate in cadrul proiectului desfasurat la nivel national”, se precizeaza intr-un comunicat.

Rezultatele studiului arata ca 31,6% dintre persoanele evaluate prezinta un risc minim, un procent semnificativ de 28,8% se confrunta cu un risc usor ridicat, iar 17,4% au un risc moderat. Mai ingrijorator este faptul ca 15,4% dintre persoane prezinta un risc mare, iar 6,7% au un risc foarte mare de a dezvolta diabet zaharat. Aceste cifre subliniaza importanta implementarii unor programe de preventie eficace, care sa ajute la reducerea riscului in randul populatiei si la promovarea unui stil de viata echilibrat.

“In Romania, prevalenta diabetului zaharat tip 2 este in continua crestere, iar cifrele alarmante pot fi reduse printr-o buna informare si educare a populatiei. Prin intermediul proiectului, au fost identificate persoanele la risc si au fost oferite recomandari legate de preventia instalarii acestei afectiuni. Implicarea colegilor farmacisti a fost esentiala, datorita contactului direct cu comunitatea si a abordarii individualizate. Astfel de campanii de sanatate publica contribuie la reducerea incidentei diabetului zaharat”, a declarat Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmacistilor din Romania, conform comunicatului.

“Preventia diabetului zaharat este un obiectiv care are nevoie de mai multe initiative similare si contributia tuturor actorilor care pot imbunatati accesul la informare sau care pot dezvolta proiecte care vizeaza educatia in randul publicului larg. Astfel de initiative sunt esentiale pentru reducerea incidentei bolii si pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei”, a declarat si Dan Zaharescu, director executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente.

Pentru calcularea nivelului de risc au fost prelucrate datele din chestionarele aplicate in farmacii persoanelor de peste 18 ani, din toata tara, nediagnosticati deja cu diabet. 60% dintre respondenti sunt femei, 34% au varsta de pana in 45 de ani. Cei mai multi dintre respondenti, respectiv 57,2% declara ca nu au rude apropiate diagnosticate cu diabet zaharat si 63,5% au declarat ca fac sport cel putin 30 de minute zilnic.

Etichete: risc diabet zaharat, studiu evaluare diabet farmacii, diabet tip 2