Sunt obligate farmaciile sa colecteze medicamentele expirate de la populatie?
- 13-iul.-2021
Anual, peste 1500 de tone de medicamente ajung in solurile si apele din Romania, scrie deputatul Adrian Wiener intr-o postare pe pagina lui de Facebook.
Un studiu recent arata ca in 65% dintre apele curgatoare investigate, printre care si Dunarea, nivelul a 14 dintre cele mai comune antibiotice depaseste chiar si de 300 de ori limitele maxime admise.
“Dincolo de faptul ca deseurile farmaceutice aruncate necorespunzator polueaza flora si fauna, in final, substantele active din medicamentele aruncate la gunoi sau in canalizare se intorc in farfuriile noastre prin alimentele pe care le consumam. Vorbim de o amenintare reala asupra sanatatii romanilor, amenintare data de cresterea rezistentei la antibiotice si expunerea la reziduuri farmaceutice care pot avea efect de disruptor endocrin.”, spune deputatul, citat de Formare Medicala.
Potrivit acestuia, cadrul legislativ actual nu asigura masuri de informare a consumatorilor despre obligatiile privind returnarea medicamentelor expirate sau nefolosite. De asemenea, nu exista reglementari care sa respecte principiul raspunderii extinse a producatorului.
“In fapt, procedura de returnare a medicamentelor expirate in farmacii este greoaie, neuniforma si descurajeaza practic consumatorul.”, mai precizeaza Adrian Wiener.
In Romania, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 119/2014, „Medicamentele expirate provenite de la populatie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare”.
Din pacate, prevederea legala nu este foarte cunoscuta la scara larga, astfel ca cele mai multe medicamente ajung anual la gropile de gunoi.
Farmaciile cu circuit deschis sunt obligate sa primeasca medicamente expirate
Pentru ca legea nu este cunoscuta, nu foarte multi oameni stiu ca pot aduce medicamentele expirate in farmacii. La noi in tara, colectarea medicamentelor expirate de catre farmacii nu este luata in serios, iar campaniile de constientizare si informare lipsesc, scrie curierulnational.ro.
Presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj, Ion Nicusor Dutu, spune ca toate farmaciile cu circuit deschis sunt obligate sa primeasca medicamente expirate sau neconsumate de la populatie, chiar daca acestea nu au fost cumparate din farmacia respectiva.
,,Reglementarile si obligatiile legale ne impun in farmaciile de circuit deschis sa primim medicamente expirate sau neconsumate lasate de pacienti sau apartinatori, chiar daca nu sunt achizitionate din farmacia respectiva, pentru predarea la distrugere catre o societate autorizata. Acest lucru este specificat si in procedurile standard de lucru RBPF (Reguli de Buna Practica Farmaceutica) si reprezinta si un reper de punctare la vizita anuala RBPF, mai exact prezenta in farmacie a dovezii distrugerii – pv-uri semnate de societatile autorizate. In ceea ce priveste cadrul legislativ, in data de 04.02.2014 s-au aprobat Normele de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, care s-au publicat in Monitorul Oficial din 21 februarie 2014. La art. 38 al acestui Ordin al Ministerului Sanatatii se prevede:
Art. 38. Deseurile menajere trebuie sortate la locul de producere in componente reciclabile si nereciclabile si se colecteaza selectiv in recipiente specifice inscriptionate si amplasate in locuri special amenajate, astfel:
c) Medicamentele expirate provenite de la populatie vor fi depuse la farmacii sau puncte farmaceutice apropiate, in vederea eliminarii finale, prin incinerare”, a spus presedintele Colegiului Farmacistilor Dolj, Ion Nicusor Dutu, citat de curierulnational.ro
Tot el mai afirma ca in fiecare farmacie trebuie sa existe formulare care sa se completeze impreuna cu persoanele care vin sa aduca medicamente expirate, dar si un contract valabil de preluare si transport al acestora, incheiat intre farmacie si o firma specializata.
Propunere de simplificare a procedurii de returnare in farmacii a medicamentelor expirate sau nefolosite
Pentru prezervarea mediului inconjurator si a sanatatii noastre pe termen mediu si lung, deputatul Adrian Wiener a anuntat, de curand, ca a propus, alaturi de Raul Pop si Simona Calapodescu, Catalina Popescu si Andrei Birlea, schimbarea cadrului legislativ dupa cum urmeaza:
- Introducerea pe ambalajul medicamentelor a atentionarii “RETURNATI MEDICAMENTELE EXPIRATE IN FARMACII”;
- Simplificarea procedurii de returnare in farmacii si oficine, fara solicitarea datelor personale sau completarea unor formulare pentru fiecare medicament predat;
- Reglementarea contractelor incheiate intre punctele de desfacere si agentii economici autorizati in preluarea deseurilor medicamentoase.